Cenné rady Ako vybrať ventilátor do kúpeľne, bytu, kuchyne, firemnej kuchynky, skladu, reštaurácie, kaviarne >

Hlavné zásady správneho výberu ventilátorov nájdete tu

Ako vybrať ventilátor do kúpeľne bytu WC kuchyne skladu reštaurácie kaviarne

Promo Stolík CATA Ventilátory - naša aktívna podpora Vášho predaja

Informácie a minigaléria tu

CATA ventilátory - prezentácia - predajné miesta

elektrospotrebiče CATA

E-SHOP / ONLINE KATALÓG  TU !!!

 

CATA Katalógy v pdf nájdete TU

 

Informácie o sortimente CATA v SR nájdete TU

Objednávka katalógov - Formulár

 

Referencie

Prečo práve s nami...

 

Poistky COOPER Bussmann

E-SHOP TU !!!

 

Výpadok vo výrobe? NIE!!!

 

Nástroj na špecifikáciu poistiek

 

Inforácie o COOPER Bussmann nájdete TU

ELMAT - elektroinštalačný materiál

Chcem zaslať podrobný profesionálny dopyt

 

Nástroj na špecifikáciu svetelných zdrojov

 

1000W reflektory na osvetlenie kostola? NIE! .... a čo tak 250W ?

Porovnanie priemyselných reflektorov

Fotografie

Fotografie našej práce

 

www.elektrika.sk www.digestor.info www.erevita.sk www.ikelp.sk www.rpadvisor.sk www.abiset.com  www.svetelnezdroje.sk www.cooperbussmann.sk www.vypinace.sk

www.electricity-sr.sk


Druhy Medov - Lesný, Horský, Medovicový, Kvetový Med - ako sa v tom vyznať?

28.07.2018, 16:06, puskac

Druhy medu Lesný Horský Medovicový Kvetový ako sa v tom vyznať

Väčšina konzumentov volí výber medu správne - podľa toho ako im ktorý chutí. Napriek tomu sú však časté rôzne otázky na tému "Druhy medu". Pokúsime sa stručne objasniť pre laickú verejnosť: Najčastejším druhom medu je med Kvetový - je to včelami spracovaný nektár (následne "dozretý" v úli) z kvetov rastlín a stromov: agát, lipa, malina, slnečnica, púpava, harmanček, ďatelina a z množstva ďalších lúčnych a lesných kvetov. Tu sa stretávame s najčastejšim omylom, že mnohí konzumenti považujú med z lesných kvetov za medovicový.


Môžu za to aj niektorí obchodníci, ktorí informácie zamlžujú, alebo poskytujú priamo zavádzajúce informácie. Konzumenti sa tiež nechávajú zmiasť farbou medu.

Ako píšeme v staršom článku, med sa definuje spravidla takto: "Med je sladká lepkavá kvapalina, ktorú produkujú včely (včela medonosná). Sú to vpodstate včelami zozbierané a zahustené sladké šťavy, predovšetkým nektár kvetov, alebo medovica zo stromov."

Ak teda použijeme výraz:

  • "Kvetový med" - je to med z kvetov lesných, lúčnych rastlín, či ovocných stromov (nie medovicový).
  • "Lesný med" - je to med z kvetov lesných rastlín (čiže opäť kvetový a nie medovicový).
  • "Medovicový med" - je včelami spracovaná a následne "dozretá" medovica (miazga) z mladých výhonkov ihličnatých - med zelenej farby, alebo listnatých stromov - med hnedej, mahagónovej farby. (Pozor, blízko k mahagónevj farbe má napr. aj pohánkový med, pričom ten  patrí ku kvetovým, aj keď veľmi cenným). Medovicový med občas nazývaný aj "Horský med" (čo je podľa môjho názoru mätúce, lebo horským laici nazvú raz lesný a inokedy medovicový med). Jeho dostupnosť je výrazne závislá na teplote, vlhkosti, daždivosti či veternosti v čase rozpuku vegetácie.

 

No a ktorý med je teda najlepší?

Je to individuálne.

Ja napríklad nápoje nesladím, ale dám si ráno 1 lyžicu medu a večer 1 lyžicu medu (prípadne lyžicu medu s peľom). Mám však odskúšané, že v káve mi chutí pastovaný med (repka olejná, prvé lúčne kvety, púpava a pod.).

Do čaju mám odskúšaný agátový, konkrétne do lipového čaju zase napríklad lipový.

Na palacinky alebo cestovinu si dám pohánkový (výrazná chuť, ale je dostupný zriedka, osivo dlhšie nevyšlo, resp. počasie neprialo), alebo agátový.

Na osladenie či ochutenie bieleho jogurtu použijem akýkoľvek.

Popis farieb, zložení, deklarovaných účinkov a konzistencií jednotlivých druhov medu nájdete tu

Na Zdravie!

 

© a obchodné informácie: Gabriel Puškáč, T: +421 903 430 803

 

2 MIESTA PREDAJA MEDU:
2 POINTS OF SALE OF HONEY:

1.) Malacky 1.Maja 24 (Elektro predajna ELMAT SLOVAKIA), T: 0903 430 803, 0903 202 925, Pondelok - Piatok 8-17, Sobota 8-12

2.) Velke Levare, Sturova 891, T: 0903 219 276 - cas nakupu podla dohody

Selling to foreign countries on the base of annual agreement ! Call please our sales manager Mr Gabriel Puskac in English +421 903 430 803

possibly to Mrs Andrea Puskacova in German language +421 903 202 925

email: apipushcatch@gmail.com

 
 

Súvisiace články

 

Čo je to Pastovaný med, krémový med ?

Obľúbenosť pastovaného medu neustále rastie, najmä pre jeho nesporné výhody.
Tu sú uvedené aspoň niektoré z nich:
· Netečie
· Netuhne
· Má výbornú chuť
· Je jemný
· Má zachované všetky biologicky aktívne látky
· Vydrží i niekoľko rokov v nezmenenej kvalite a konzistencii

 

Čo je to vlastne pastovaný med?

 

Pozn. v posledných rokoch sa údajne včelári zjednocujú na názve "pastový" med.

 

Ako vzniká med, z akých kvetov pochádza

Med je sladká lepkavá kvapalina, ktorú produkujú včely (včela medonosná). Sú to vpodstate včelami zozbierané a zahustené sladké šťavy, predovšetkým nektár kvetov, alebo medovica zo stromov.

 
« Späť


Diskusia: "Druhy Medov - Lesný, Horský, Medovicový, Kvetový Med - ako sa v tom vyznať?"
Dátum: Meno: Komentár:
- Žiadne komentáre -
Pridať komentár | Zobraziť všetky komentáre