Panel používateľa

Med pastovaný 900g, Púpava lekárska, Repka olejná, ovocné stromy (FACETA 720 ml)

Med pastovaný 900g, Púpava lekárska, Repka olejná, ovocné stromy (FACETA 720 ml)

© Pastovaný med patrí medzi kvetové medy. Biologický najhodotnejší prvý jarný med. Vyhľadávaný najmä zákazníkmi z Rakúska, alebo tými, ktorí ho ochutnali v káve (max 40°C !). Je bohatý na bielkoviny a posilňuje tiež funkciu srdcového svalu, kvôli čomu ho majú radi aj športovci. Viaže voľné radikály - pomáha v boji proti onkologickým chorobám.
Obľúbenosť pastovaného medu neustále rastie, najmä pre jeho nesporné výhody.
Tu sú uvedené aspoň niektoré z nich:
- Netečie
- Netuhne
- Má výbornú chuť
- Je jemný
- Má zachované všetky biologicky aktívne látky
- Vydrží i niekoľko rokov v nezmenenej kvalite a konzistencii

- Žiadne pančovanie, žiadne antibiotiká ! Len čistý prírodný med priamo od včelára!

8 € s DPH

8,89 € s DPH Zľava 10%

Dostupnosť: Skladom

© Čo je to vlastne pastovaný med?
Každoročne v máji vidíme na Slovensku veľké lány rozkvitnutej repky olejnej (lat. Brassica napus napus). Je to ozimná kultúrna plodina pestovaná pre svoje olejnaté semená využívané najmä na výrobu olejov. Repka sa pestuje v dvoch formách - ako ozimná a jarná. Je to významná včelomilná rastlina, znášky včiel sú vo forme peľu, alebo nektáru.
Včelári môžu v závislosti od lokality vytočiť buď jednodruhový repkový med, alebo zmiešané medy, napríklad zo spomínanej repky, ovocných stromov a púpavy. Jednodruhový repkový med, alebo uvedený zmiešaný med s prevahou repkového medu veľmi rýchlo kryštalizuje (nesprávne "cukrovatie"). Kryštalizácia medu je prirodzená vlastnosť medu, preto každý med skôr či neskôr skryštalizuje. Rozdielnosť spôsobujú podiely ovocného a hroznového cukru v mede.
Med s vysokým podielom hroznového cukru (glukózy) kryštalizuje rýchlejšie, med
s vyšším podielom ovocného cukru (fruktózy) pomalšie.
Keďže včelári sú veľmi vzdelaní a mysliaci ľudia, prišli na to, ako bez akýchkoľvek prídavných látok pripraviť konzumentom takýto med ku konzumácii pri zvýšení stupňa "užívateľského komfortu". Takýto med (za dodržania hygienických podmienok) počas doby kryštalizácie mechanicky miešajú a tým sa dosiahne, že po ukončení doby prirodzenej kryštalizácie zostane med ako pasta. Miešaním sa vlastne rozdrvia kryštáliky medu a následne už med nestuhne, ani nijako inak nemení svoju konzistenciu. Toto vysvetlenie je zámerne zjednodušené pre potreby laickej verejnosti. Zjednodušene povedané - pastovaný med je miešaný med.

Na zdravie!

 

© Gabriel Puškáč, vedúci predaja, M: 0903 430 803

 

Ján Puškáč, včelár,
Veľké Leváre, Štúrova 891,
tel.:0903 219 276
 

V posledných rokoch sa včelaári ujednocujú v názve "pastový" med, niektorí už zopár rokov používaju názov "krémový" med.  Je to samozrejme len formalita.

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies. Viac info