Panel používateľa
Späť

aké pozitívne alebo negatívne účinky na ľudský organizmus môže mať nekvetový, tzv. medovicový med?

Pridané: 14.1.2024 21:37:37 Počet zobrazení: 103

14 Január 2024

Nekvetový med, najčastejšie a najsprávnejšie nazývaný ako Medovicový med (laicky nesprávne označovaný za lesný, prípadne horský), je vytvorený tým, že...

včely zbierajú medovú rosu, šťavu z listov alebo iné sladké šťavy z rôznych rastlín. Medová rosa je sladká tekutina, ktorú produkujú niektoré druhy hmyzu, najmä niektoré druhy mšíc. Ide o výlučky, ktoré vznikajú pri ich potrave, ktorou sú šťavy z rôznych rastlín. Mšice absorbujú tieto rastlinné šťavy a následne vylučujú medovú rosu. Obsahuje cukry a ďalšie látky, ktoré sú príjemné pre včely.

Včely, ktoré zbierajú medovú rosu, ju používajú na výrobu medu (po zbere medovej rosy následujú včelami zabezpečené procesy odparovania vody a fermentácie, ukončené zaviečkovaním zrelého medu v bunkách medových plástov). "Nekvetový" - Medovicový med, môže byť vytvorený výhradne, alebo významne z medovej rosy a môže mať odlišnú chuť, vôňu a zloženie oproti kvetovým medom.

Šťava alebo tekutina z mladých púčikov - výhonkov mladých lístkov alebo mladého ihličia sa nazýva "múčka". Múčka je šťava, ktorá obsahuje cukry, vitamíny a minerály a je produkovaná rôznymi rastlinami. Niektoré druhy včiel môžu zbierať múčku a používať ju na výživu v úli. Nie všetky druhy včiel však túto tekutinu získavajú alebo ju používajú na výrobu medu. Niekedy sa múčka môže stávať základnou zložkou tzv. nekvetových medov.

Pozitívne účinky medovicového medu pre ľudské zdravie závisia od zloženia konkrétneho nekvetového medu a môžu zahŕňať antioxidanty, minerály a ďalšie prospešné látky. Negatívne účinky by mohli byť spojené s prítomnosťou nečistôt alebo cudzích látok v nekvetových medoch, preto je dôležité vyberať spoľahlivých výrobcov a získavať med od overených zdrojov.

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie