Panel používateľa
Späť

Čo je to Pastovaný med, krémový med ?

Pridané: 4.9.2019 17:00:00 Počet zobrazení: 33318

04 September 2019

Obľúbenosť pastovaného medu neustále rastie, najmä pre jeho nesporné výhody.
Tu sú uvedené aspoň niektoré z nich:
· Netečie
· Netuhne
· Má výbornú chuť
· Je jemný
· Má zachované všetky biologicky aktívne látky
· Vydrží i niekoľko rokov v nezmenenej kvalite a konzistencii

 

Čo je to vlastne pastovaný med?

 

Pozn. v posledných rokoch sa údajne včelári zjednocujú na názve "pastový" med.

Čo je to vlastne pastovaný med?


Každoročne v máji vidíme na Slovensku veľké lány rozkvitnutej repky olejnej (lat.
Brassica napus napus). Je to ozimná kultúrna plodina pestovaná pre svoje olejnaté
semená využívané najmä na výrobu olejov. Repka sa pestuje v dvoch formách - ako
ozimná a jarná. Je to významná včelomilná rastlina, znášky včiel sú vo forme peľu,
alebo nektáru.
Včelári môžu v závislosti od lokality vytočiť buď jednodruhový repkový med, alebo
zmiešané medy, napríklad zo spomínanej repky, ovocných stromov a púpavy.
Jednodruhový repkový med, alebo uvedený zmiešaný med s prevahou repkového
medu veľmi rýchlo kryštalizuje (nesprávne cukrovatie). Kryštalizácia medu je
prirodzená vlastnosť medu
, preto každý med skôr či neskôr skryštalizuje.
Rozdielnosť spôsobujú podiely ovocného a hroznového cukru v mede.
Med s vysokým podielom hroznového cukru (glukózy) kryštalizuje rýchlejšie, med
s vyšším podielom ovocného cukru (fruktózy) pomalšie.
Keďže včelári sú veľmi vzdelaní a mysliaci ľudia, prišli na to, ako bez akýchkoľvek
prídavných látok pripraviť konzumentom takýto med ku konzumácii pri zvýšení
stupňa „užívateľského komfortu“. Takýto med (za dodržania hygienických
podmienok) počas doby kryštalizácie mechanicky miešajú a tým sa dosiahne, že
po ukončení doby prirodzenej kryštalizácie zostane med ako pasta. Miešaním sa
vlastne rozdrvia kryštáliky medu a následne už med nestuhne, ani nijako inak nemení
svoju konzistenciu. Toto vysvetlenie je zámerne zjednodušené pre potreby laickej
verejnosti. Zjednodušene povedané – pastovaný med je miešaný med.


Na zdravie!

 

© Gabriel Puškáč, vedúci predaja, M: 0903 430 803

 

 

Stiahnuť článok vo formáte pdf

Článok 2xA5 pre tlač

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies. Viac info