Panel používateľa
Späť

Čo je to Pastovaný med, krémový med ?

Pridané: 4.9.2019 17:00:00 Počet zobrazení: 34772

04 September 2019

Obľúbenosť pastovaného medu neustále rastie, najmä pre jeho nesporné výhody. Tu sú uvedené aspoň niektoré z nich: - Netečie - Netuhne - Má výbornú chuť - Je jemný - Má zachované všetky biologicky aktívne látky - Vydrží i niekoľko rokov v nezmenenej kvalite a konzistencii. Čo je to vlastne pastovaný med? Pozn. v posledných rokoch sa údajne včelári zjednocujú na názve "pastový" med...

Čo je to vlastne pastovaný med?

Každoročne v máji vidíme na Slovensku veľké lány rozkvitnutej repky olejnej (lat. Brassica napus napus). Je to ozimná kultúrna plodina pestovaná pre svoje olejnaté semená využívané najmä na výrobu olejov. Repka sa pestuje v dvoch formách – ako ozimná a jarná. Je to významná včelomilná rastlina, znášky včiel sú vo forme peľu, alebo nektáru. Včelári môžu v závislosti od lokality vytočiť buď jednodruhový repkový med, alebo zmiešané medy, napríklad zo spomínanej repky, ovocných stromov a púpavy. Jednodruhový repkový med, alebo uvedený zmiešaný med s prevahou repkového medu veľmi rýchlo kryštalizuje (nesprávne cukrovatie). Kryštalizácia medu je prirodzená vlastnosť medu, preto každý med skôr či neskôr skryštalizuje. Rozdielnosť spôsobujú podiely ovocného a hroznového cukru v mede. Med s vysokým podielom hroznového cukru (glukózy) kryštalizuje rýchlejšie, med s vyšším podielom ovocného cukru (fruktózy) pomalšie.
Keďže včelári sú veľmi vzdelaní a mysliaci ľudia, prišli na to, ako bez akýchkoľvek prídavných látok pripraviť konzumentom takýto med ku konzumácii pri zvýšení stupňa „užívateľského komfortu". Takýto med (za dodržania hygienických podmienok) počas doby kryštalizácie mechanicky miešajú a tým sa dosiahne, že po ukončení doby prirodzenej kryštalizácie zostane med ako pasta. Miešaním sa vlastne rozdrvia kryštáliky medu a následne už med nestuhne, ani nijako inak nemení svoju konzistenciu. Toto vysvetlenie je zámerne zjednodušené pre potreby laickej verejnosti. Zjednodušene povedané – pastovaný med je miešaný med.

Na zdravie!
© Gabriel Puškáč, vedúci predaja, M: 0903 430 803

Stiahnuť článok vo formáte pdf

Článok 2xA5 pre tlač

Diskusia

(1 komentár)

Dátum článku Gabriel Puskac 2.6.2022 22:14:29
Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Naša webová stránka ukladá údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača) na identifikáciu vašej relácie a dosiahnutie základnej funkčnosti platformy, zážitku z prehliadania a zabezpečenia.
Môžeme ukladať údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača), aby sme mohli poskytovať doplnkové funkcie, ktoré zlepšujú váš zážitok z prehliadania, ukladať niektoré z vašich preferencií bez toho, aby ste mali používateľský účet alebo bez prihlásenia, používať skripty a/alebo zdroje tretích strán, widgety atď.

Prihlásenie